Haber

YSK Başkanı Akkaya’ya ‘istifa’ talebiyle Yargıtay’a itiraz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki kararın ardından ‘zorunlu görev’ açıklaması yapan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, Yargıtay’a ‘istifaya davet’ başvurusunda bulundu.

Kararın ardından Akkaya, İmamoğlu için “Seçilecek ama kazansa da vekalet verilmeyecek” ifadelerini kullandı. Yansımalar üzerine aday değil genel bir değerlendirme yaptığını söyleyen Akkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da adaylığıyla ilgili bir “görüşünün” olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; Avukatlar İsmail Sami Çakmak ve Ömer Faruk Eminağaoğlu, Akkaya hakkında “disiplin cezası vermek üzere istifaya davet” istemiyle Yargıtay’a başvurdu.

Akkaya’nın İmamoğlu’na verilen cezanın ardından yaptığı açıklamaya atıfta bulunulan dilekçede, “Seçim takviminin yaklaştığı bir dönemde, YSK başkanının seçimle karara bağlanacak konularda görüş açıklamasının hiçbir hukuki dayanağı olamaz. YSK. İfadesi her halükarda tarafsızlığını ortadan kaldıran bir açıklamadır.

‘GÖREVİ İLE UYGUN DEĞİL’

Akkaya’nın, Erdoğan’ın adaylığı konusunda bir anayasa hukukçusuna danıştığı açıklamasına da değinilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Sanki bir bilirkişiye başvurmuş da, ne yargıç kimliğiyle ne de görevi gereği, karardan önce başka bir kişi tarafından görüşü öğrenilmiş ve biliniyormuş gibi. Yani bağımsız ve tarafsız kalamaz, danıştığı kişinin etkisi altında hareket edemez.”

Akkaya’nın 2023 seçimlerine ilişkin açıklamalarının tarafsız ve bağımsız hareket etme kuralına uymadığı da belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu