Haber

Yozgat’ta Yağışlar Arıları Strese soktu, Petekler Boş Kaldı

SEYFİ ÇELİKKAYA

YozgatBozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orhan Ermetin başta olmak üzere Yozgat Türkiye’de Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yaşanan bol yağışların arıcılığı olumsuz etkilediğini belirterek, “Arılar strese giriyor. Hasat biraz gecikecek, bal üretimi biraz azalacak” dedi. Yozgat Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Sarı, “Geçen yıla göre verim yüzde 50, yüzde 60 düşüyor” dedi.

Her yıl yaklaşık 400 bin ton bal üretilen Yozgat’ta yağışların arılarda gerginliğe neden olduğu ve bunun bal üretimini azaltacağı belirtildi. Yozgat’ta 400 yerel arıcı ve 27.851 arı kovanında bal üretilmektedir.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orhan Ermetin’in özellikle Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yaptığı arabuluculuğu bir nebze olumsuz etkilerken, Yozgat Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Sarı, “Maliyetler arttı. Ürettiğimiz balın da parası yok. Şu anda balın kilosu 80 lira, 100 lira. Yeni dönemde 150 lira düşünüyorum” dedi.

“ARILAR GERİLİMDE. OĞUL ÜRETİMİ ÇOK FAZLA OLDU”

Arıların doğaya çıkamadıkları için stres altında olduklarını vurgulayan Ermetin, şöyle konuştu:

“Özellikle Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yağış bolluğu medyayı olumsuz etkiledi. Bunun sebepleri; arıların nektar ve polen toplamakta çok zorlanmaları, toplayamamalarıydı. Oğul üretimi bu dönemde biraz daha fazlaydı.Aradaki farkın oldukça yüksek olması bu yıl arıcılıkta verimi biraz daha düşürecektir.15 Temmuzdan sonra bal hasadı başlamaktadır.Şu anda peteklerimiz hazır durumda. petekler çok dolu değil.Havalar ısındıkça arılar daha çok tarlaya gidecek ve daha çok polen ve nektar toplamak isteyecekler buna göre artacaktır.ancak hasat zamanı biraz gecikecek bal üretimi biraz daha azalacak.Çiftçilerin şu an yapacak bir şeyi yok.Paniğe gerek yok.Bu yılki iklim şartları bunu gerektirdi.Her zamanki arı bakım kurallarına devam etmelerini öneriyoruz.

“ARI SOĞUK OLDUĞU İÇİN ÇALIŞAMIYOR, ÇALIŞAMIYOR”

Yozgat Arıcılar Derneği Başkan Yardımcısı Ali Sarı, “Yağmur çok oldu, arı çalışamadı, soğuk olduğu için arı çalışamadı, çalışamadı. Yağmur bol, çiçek bol oldu” dedi. , fakat arı çalışamadı.Hava soğuktu arı kendini ısıtamadı.Arı soğuktan gelişmedi.Yağmur sürekli yıkadığı için çiçekleri çiçeklerden çıkmıştı.” bundan yararlanma. Hava da soğur, arı iş yapamaz. Sahaya çıkıp voleybol oynayamaz, gidip çiçek alamaz, doğadan gelemez” dedi.

“ÜRETİM GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 50, YÜZDE 60 AZALIYOR”

“Elbette verim düşecek. Şu an arılarımız çalışmak zorundaydı, ikinci kata vurmak zorundaydık, şu anda birinci katı bile dolduramadık. Verimlilik eskiye göre yüzde 50, yüzde 60 düşüyor. Yıl” diyen Dernek Lideri Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mevsimine göre yapıyoruz, şu anda çalıştırdığınız arı sayısına göre bal alıyorsunuz, mevsime göre, adede göre bal alıyorsunuz. Fiyatlar piyasaya göre çok düşük, toptancı. geçen sene fiyatı 70 lira 60 liraydı bu sene 50 milyon liradan petek alıyorduk 150 milyon liraya alıyoruz bu sene barı 1 lira alıyorduk 7 liraya alıyoruz .Piyasa değerli ama bal değmiyor.Maliyetler yükseldi.Ürettiğimiz balın parası yok.Şu anda balın kilosu 80 lira veya 100 lira.Yeni dönemde bizzat ben 150 lira diyorum. Ben lirayı düşünüyorum. Çünkü içinden çıkamıyoruz. Kilo olarak 150 lira düşünüyoruz.”

“BALIMIZ SAHTE BAL GİBİ KISA SÜREDE PARA KAZANMIYOR”

Arıları ve kovanları da olduğunu belirten Sarı, geçen yıl 5,5-6 tondan fazla bal ürettiğini, böyle devam ederse bu yıl ancak 2,5-3 ton bal alabildiğini söyledi. Sarı, arıların hava şartları ve iklim şartları nedeniyle gelişemediklerini ve bu nedenle bal yapamadıklarını vurguladı. Sahte bal konusunda da tüketicileri uyardı:

“Sahte bal olduğu sürece ürettiğimiz bal para etmez. Adam sizden bir kilo alacağıma karşı taraftan iki kilo alacağım diyor. Vatandaş ne olduğunu bilmiyor. yanılıyorlar çünkü bilmiyorlar kendi kendilerini zehirliyorlar.üreticiden herkese,tüm millete sesleniyorum.bilen yerden alsınlar.Ve süzmekle yanılmasınlar.yanılıyorlar Çünkü sahte bal, çünkü sahte bal.Bütün millete sesleniyorum, bu sahte bala aldanmasınlar, Belgeli üreticisinden, arıcısından alsınlar.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu